Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200g mąki krupczatki
- 50g drożdży ( ja użyłem 3 torebek suchych drożdży po 8g)
1 szklanka mleka
60g margaryny
1 łyżka cukru
Składniki na cebulkę:
3 duże cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
jajko
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka mieszamy z margaryną i czekamy aż się rozpuści. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dorzucamy mleko z margaryną oraz zaprawę z drożdży. Zagniatamy ciasto i po uzyskaniu gładkiej masy odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinkę.
W między czasie cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju. Ja kończę jak już zmięknie, ale jeszcze nie zaczyna brązowieć.
Wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki i ręcznie układam z nich okręgi czy tak naprawdę kto co lubi :)
Najpierw całość posmarowałem roztrzepanym jajkiem i ułożyłem po porcji cebuli ( nie żałowałem :))
Pieczemy ok. 13 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. W zależności od piekarnika aż cebulka i ciasto zacznie się rumienić.
Zawsze jadłam takie z piekarni... nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić je sama.
OdpowiedzUsuńWyglądają super !
mmmmm jakie pyszne :-) prawie ich zapach poczułam :P
OdpowiedzUsuńślinka leci od samego czytania :)
OdpowiedzUsuń7g suchych drożdzy wychodzi na 500g mąki. Tak jest napisane na opakowaniu po drożdzach :) Robię cebulaki :)))dam znać jak wyszły ;)
OdpowiedzUsuń