Składniki:
4 duże jabłka
2 łyżki cukru brązowego
1 i 1/3 szklanki mąki razowej
1 i 1/3szklanki kaszy manny
1/3 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Zaczynamy od obrania jabłek. Dzielimy na 2 części. Jedną cześć ścieramy na tarce o grubych oczkach a drugą na małych.
Z tej startej na małych zrobi się paćka, do której dokładamy 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok.
Do dużej miski wrzucamy mąkę, kaszę manną, proszek oraz cukier i mieszamy. Całą masę dzielimy na 3 części.
W międzyczasie smarujemy oliwą tortownicę ( ja położyłem papier do wypieków i to papier nasmarowałem oliwą.
Zasada układania jest prosta: Najpierw kładziemy pierwszą część suchej masy. Na nią kładziemy jabłka starte na grubej tarce, później druga część suchej masy i na nią "paćka".
Do trzeciej części dolewamy 3 łyżki oleju i rozcieramy tak masę aby powstała kruszonka, którą kładziemy na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 50 minut. Jako, że mam dziwny piekarnik pierwsze 30 minut piekłem na "grzałka górna/dolna" natomiast pozostałe 20 minut na termoobiegu.
Wygląda świetnie! Dodaję sobie przepis do zakładek i jutro albo w poniedziałek będę próbować :D
OdpowiedzUsuńtak jak wygląda to i smakuje, naprawdę. Dziś chyba zrobię powtórkę :)
OdpowiedzUsuńA mogę wiedzieć, jakiej średnicy foremki użyłeś??
OdpowiedzUsuńjasne, 26 cm. :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Dam znać jutro jak mi wyszło :D
Usuńbędę czekać :)
OdpowiedzUsuńnie wyszło :< wierzch mi się upiekł ładnie, ale dwie poprzednie suche warstwy w ogóle. wydaje mi się, że sypłam za dużo suchych skladników i wyszło mi tej masy za dużo. może za podejściem nr 2 będzie lepiej? :P
OdpowiedzUsuńto kiedy próbujesz drugi raz ? :)
Usuńhmmm ... przykro mi :(. Mi suchej masy wyszło ok. 450g i podzieliłem je na dokładnie 3 porcje. Nie wiem co mogło pójść nie tak. Próbuj pewnie :) Ja dziś dostałem 8 kg jabłek więc też robię powtórkę. Kto wie może jakiś filmik zrobię :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam