Dziś mam przyjemność zaprezentowania naprawdę pysznych kotlecików. Dla, niektórych wręcz kotlety przypominają w smaku mięsne. Na pewno są szybkie w produkcji i smaczne więc u nas pojawiają się dosyć często.
Składniki:
Kostka tofu ( ok. 250-300g)
1 cebula
ok. 100g płatków owsianych
ok. 4 łyżek bułki tartej / kaszy manny
1 łyżka sosu sojowego
pieprz, sól, majeranek
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane oraz tofu najlepiej zblendować. Cenulkę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na oleju aż się zarumieni. Dodać wszystkie do miski. Masa powinna być lekko kleista, aby kotleciki bez problemu nam się uformowały.
Formujemy małe kulki i rozpłaszczamy aby powstały placki, które panierujemy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zarumienienia się z obu stron.
Mi te kotlety z wyglądu przypominają mielone mojej mamy, widząc jednak składniki jestem pewna, że smakują o niebo, niebo lepiej;)
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam jak smakują mięsne kotlety, ale na pewno te są lepsze ;)
Usuńile sztuk wychodzi z podanych składników ?
OdpowiedzUsuńNie pamietam dokladnie ile, ale ok. 10-12.
OdpowiedzUsuńzużyłam 4 łyżki płatek , łyżkę otrębów pszennych i kostkę 150 gramową i wyszło 6 kotlecików ;-) smażyłam na teflonowej patelni więc nie używałam panierki i oleju .
OdpowiedzUsuńRewelacja! Dawno tak pysznych nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń