Składniki:
1 duża cukinia
2 jajka
ok. 100g fety
ok. 8 łyżek mąki pszennej
ok. łyżeczki oleju z suszonych pomidorków
natka pietruszki
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie obrać, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok. Aby się go pozbyć należy cukinie dokładnie wycisnąć.
Do cukinii dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Mi wyszła taka masa :)
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoto.
Ja dodatkowo zrobiłem bardzo prosty sosik czosnkowy. 2 ząbki czosnku wymieszałem z jogurtem naturalnym, który moim zdaniem jest dopełnieniem smaku kotlecików. Zdjęć już nie mam bo zniknęły szybciej niż jeździ Robert Kubica ;)
Podoba mi się:) Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! Czyta się ze ślinką "w gębie" ;)a na zdjęciu placuszki prezentują się pięknie :)
OdpowiedzUsuńA u nas było dziś spagetti z cukinią :) (nie miałam jeszcze przepisu na placuszki) Ale też było pyszne :)
to może jutro się uda, przepis już masz :)
UsuńJutro będzie pauza od cukinii, ale następnym razem "kuchnia będzie wydawać" placuszki! :)
OdpowiedzUsuńPochwalę się, czy mi się udało :)
super, czekam na efekty :)
UsuńI DID IT! :D
UsuńNaprawdę zrobiłam placki! Oczywiście wersja zmodyfikowana ;) bo akurat w okolicznym sklepie nie było cukinii :D Ale za to był kabaczek, wobec czego "pobrałam" kabaczka w liczbie sztuk dwie znając apetyt mojej rodzinki :))))Resztę zrobiłam według "cukiniowej" wersji z przepisu i wyszło super :) Było "okropnie" pyszne! Zniknęło błyskawicznie :)))
Czyli placki z kabaczka z dipem czosnkowym polecam od razu jako wersję alternatywną dla placków z cukinii :)))))
ok, cukinia starta. Za chwilę będą placki :)
OdpowiedzUsuńI jak tam wyszlo ? :)
Usuńwyszło, wyszło :) pękam w szwach i słyszę jak 4 litery rosną ;) ale było pycha. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńno na pewne rzeczy nie mam wpływu :P
UsuńCieszę się, że smakowało i zapraszam do subskrypcji bloga:)
Już dodałam blog do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńpyszna sprawa ;)
OdpowiedzUsuń