piątek, 9 stycznia 2015

Szybkie, bezglutenowe kokosanki

Wczoraj naszła mnie chcica na kokosanki, więc dużo nie myśląc, pomyślałem o szybkim i prostym przepisie jaki miałem w głowie.

Składniki:
200g wiórek kokosowych,
2 jajka,
140g cukru pudru
sól


Zaczynamy od tego, że ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej misce wsypujemy pozostałe składniki i po ubiciu piany dodajemy ją do reszty.Wszystko dokładnie mieszamy aby składniki dobrze się połączyły.
Małą łyżeczką bądź łyżką do lodów nakładamy zgrabne kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni
Ja piekłem przez 9 min. grzałka góra/dół a następnie 2 min. na termoobiegu.


P.S.
Co do ilosci cukru to dla mnie były troszkę za słodkie więc oczywiście można mniej lub też pobawić się inną odmianą cukru. Dowolność jest jak najbardziej dopuszczona :) 
Smacznego. 



2 komentarze:

  1. Proste zwykle jest najsmaczniejsze. :) Uwielbiam kokosanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosanki bardzo lubię, a już tak dawno nie jadłam. Twoje wyglądają smakowicie, a do tego tak prosto jest je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Wizyty

free counters