Składniki:
- 0.5 kg białego sera
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 0.5 litra zsiadłego kefiru
- 30 g cukru (dałem trochę mniej)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Ja użyłem serka zmielonego, natomiast jeśli macie w kostkach to proponuje zmielić. Sprawa jest o tyle prosta, że wszystkie składniki oprócz kefiru wsypujemy do miski a kefir dodajemy stopniowo. Miksujemy ok. 3-4 minut aż ciasto będzie dosyć pulchne. Im dłużej będziecie miksować tym ciasto będzie pulchniejsze. Całość smażyć na patelni polanej olejem. Do dekoracji i smaku możecie posypać cukrem pudrem.
Pyszne, uwielbiam takie racuszki, raz robię z jabłkami a raz z twarożkiem, najlepsze wychodzą mi z tym z lidla, do tego cukier puder, pycha, jutro też takie zrobię:)
OdpowiedzUsuń