piątek, 6 lipca 2012

Ciabatta po włosku + Pesto bazyliowe

Kuchnia włoska jest jedną z naszych ulubionych i dlatego jako pierwszy przepis padł na bardzo szybką przekąskę choć nie tylko.

Składniki:
- Garść świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku ( można dodać tylko jeden jeśli ktoś nie bardzo lubi czosnek)
- ok. 2 łyżek ziaren słonecznika bądź dyni
- ok. 5 łyżek oliwy z oliwek ( można dodać olej, ale to nie to samo ;) )
- ok. 80 - 100 gram sera żółtego.
- Ciabatta
- plasterki pomidora
- plasterki mozarelli


Ziarna wrzucamy na patelnię i chwilkę prażymy i odstawiamy aż odrobinę ostygną. Czosnek obieramy, ser kroimy na mniejsze kawałki bądź ścieramy na tarce ( i tak wszystko w blenderze się zmieli).
Wszystko wrzucamy do blendera i mieszamy do momentu aż będziemy mieć półstałą konsystencje. Całość powinna wyglądać mniej więcej tak:



Po zrobieniu pesto kroimy ciabattę i na jednej stronie kładziemy pomidora oraz mozarellę a drugą smarujemy pesto.


składamy ciabattę i zajadamy :)


3 komentarze:

  1. Pycha! To znaczy na 100 procent wygląda, że pycha! Podkreślam słowo "wygląda" :)Ale by się posmakowało w czasie rzeczywistym a nie wirtualnie ;)Pesto niegdyś usiłowałam zrobić, ale wysiłek nie był współmierny do rezultatu ;)Ach te talenta, nierówno są porozdzielane ....
    Co do ciabatty, to marzę sobie kiedyś upiec samodzielnie.... oczywiście nie mam przepisu :(
    Pozdrawiam i gratuluję
    obśliniona na widok pyszności :D
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzeno, cieszę się, że podoba Ci się natomiast przygotowanie i przepis są naprawdę bardzo szybkie i na pewno znajdziesz czas aby sobie w domu przygotować :)
    Jeśli chodzi o Ciabattę to ja mam przepis, ale jeszcze nie robiłem samemu ponieważ jest to długotrwałe, ale pomyślę o tym aby zrobić je dla Ciebie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pesto własnej roboty ♥

    OdpowiedzUsuń

Wizyty

free counters