Te kotleciki są po prostu rewelacyjne i jak tylko jest zrobię ciężko o fotkę, lecz tym razem walczyłem i się udało ;)
Podałem je ostatnio z sosem pieczarkowym i myślę, ze jest to bardzo dobre połączenie smakowe.
Składniki:
2 szklanki startych pieczonych buraków
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 szklanki prażonego słonecznika
0,5 szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
0,5 szklanki bułki tartej ( ew. kasza manna )
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki ( ew. kasza manna )
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
sól
czarny pieprz
Przygotowanie burgerów jest banalnie proste.
Aby wydobyc smak buraków wstaw je do piekarnika na ok. 40 min. termoobieg ( bez termoobiegu chwilę dłużej ) 200 stopni. Najlepiej od razu obierz i poczekaj aż wystygną no chyba, że masz ręce ze stali to gorące buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ugotuj kaszę jaglaną oraz upraż na suchej patelni sezam i słonecznik tylko uwazaj żeby nie spalic bo będą nie smaczne. Ja zamiast mąki dodałem ostatnio kaszy manny i były lepsze od tych mącznych.
Wszystkie skladniki wymieszaj. Powinna wyjść masa kleista na tyle aby dało się uformować kotlety.
Zrobione kotleciki ukłądamy na blaszce i nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy z każdej strony po ok. 17 min. ( z termoobiegiem ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz